Empathie M/V

venus_goddess_pic

Gisteren was er ineens weer een hele bijzondere dag in m’n leven.

Iedereen heeft wel van die dagen; geboorte van je kind, droomvakantie, trouwen, examen gehaald, de liefde van je leven ontmoeten, de Staatloterij winnen, een ritje in een (gehuurde) Ferrari, om er maar een paar te noemen. Sommige dagen plan je zelf, sommige dagen dienen zich van te voren aan, sommige dagen echter komen totaal onverwacht!

 Gisteren was zo’n dag.

Ik had met een vriendin afgesproken in een park voor een picknick, er waren nog 3 andere vrouwen aanwezig die ik nog niet eerder had ontmoet.

We hebben muziek geluisterd, gelachen, gegeten en gedronken en ook een paar goede persoonlijke gesprekken gehad.

Uit deze ontmoeting haalde ik weer veel informatie over vrouwen en over mezelf, veel stof tot nadenken dus : wie ben ik, wat ben ik, hoe pas ik in een/het plaatje, en moet ik wel in een/het plaatje passen ?

Dagelijks ben ik in mindere of meerdere mate bezig met zelf-reflectie, nu m’n leven sinds februari 2012 zo ingrijpend aan het veranderen is staat alles op de helling, alles hou ik tegen het (dag)licht.

M’n hele leven uitgeplozen in therapie, alle chaos in m’n hoofd ontwart en opgeruimd samen met de psycholoog met wie ik gedurende 10 maanden een stuk of 15 diepgaande gesprekken heb gevoerd, en bij wie ik ook diverse psychologische testen heb gemaakt. (conclusie: ik ben geestelijk gezond, maar wel met Genderdysforie, wat dat is ga ik uitgebreid uitleggen in m’n volgende Blog).

Na deze inleiding kom ik op de titel van deze Blog; “Empathie”

Het zichzelf kunnen verplaatsen in anderen draagt bij tot het kunnen begrijpen van emoties van anderen en de communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie steunt ook op een goed ‘lezen’ of verstaan van verbale en non-verbale communicatieboodschappen van anderen (Wikipedia).

Dat dit nog allemaal verder uitgeplozen wordt leest u hier:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Empathie

 Ik had altijd het idee dat vrouwen empatischer zijn dan mannen (even kort door de bocht). Is dat wel zo ?

 Verder zoekend kwam ik op deze info :

Testosteron en autisme
Waarover wél al het nodige bekend is, is het verband tussen inlevingsvermogen en het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Dat hebben we te danken aan Simon Baron-Cohen, hoog­leraar ontwikkelingspsychopathologie in Cambridge. Baron-Cohen is een vooraanstaand autisme-onderzoeker, maar het grote publiek kent hem vooral als de auteur van m/v het verschil (2003). In dit boek betoogt hij dat er wat betreft het menselijk brein een glijdende schaal is van empathisch ingesteld via systematisch ­ingesteld naar autistisch. Waarbij de meer empathische hersenen meestal aan een vrouw toebehoren, en de meer systematische tot autistische doorgaans in een mannenhoofd huizen.

Zijn theorie: het testosteronniveau waaraan we in de baarmoeder zijn blootgesteld, bepaalt hoe goed we later in staat zijn ons in een ander te verplaatsen. Onderzoek onder een aantal baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap een vruchtwaterpunctie had laten doen, bevestigde dat. Hoe hoger het testosteronniveau in het vruchtwater, hoe hoger later de score van het kind in kwestie – vanzelfsprekend meestal een jongetje – op de drang dingen te onderzoeken, te slopen en weer in elkaar te zetten – oftewel: de drang tot systeembouw. De score op taalniveau, sociale vaardigheden en oogcontact daalde daarentegen naarmate het testosteronniveau hoger was. En juist die laatste elementen zijn gekoppeld aan empathie.

Bron : http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Inlevingsvermogen-Voelen-wat-een-ander-voelt.htm

Héé poppelepee, that rings a bell ; testosteron-baarmoeder-….

Op Wikipedia vind je ook deze info:

De oorzaak van het ontstaan van genderdysforie ligt vermoedelijk in een verstoorde hormoonhuishouding tijdens kritische fasen in de ontwikkeling van een foetus. Wanneer hersenen in ontwikkeling blootgesteld worden aan testosteron, ontwikkelen deze zich in mannelijke richting en krijgt het kind een mannelijke geestelijke identiteit. Het kan echter gebeuren dat in deze fase het testosteron-niveau niet toereikend is. Een genderdysfoor kind kan dan ontstaan. Ook kan het gebeuren dat de foetus ongevoelig is voor testosteron. Daarnaast zijn er nog genetische varianten XX(X)Y (zie Klinefelter-syndroomInterseksualiteitAndrogeenongevoeligheidssyndroom), ook hierdoor kunnen kinderen genderdysforie ontwikkelen.

Weer die vermaledijde hormonen, die hebben toch wel een enorme impact op onze geest en ons lichaam en dus ook op ons gevoel en ons empatisch vermogen.

Als ik naar mezelf kijk, lijkt het “plaatje” steeds duidelijker te worden, het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat ik ten prooi ben gevallen aan een hormoonstoornis, toen ik nog als foetus in de baarmoeder rondhing.

Maar het is misschien niet zo belangrijk om te proberen een oorzaak te vinden, misschien vinden we dat wel nooit nl.  Belangrijker is het om jezelf te accepteren, en aan de wereld te laten zien wie je bent, echt bent, heel diep van binnen.

Als je jezelf open en kwetsbaar opstelt, je verhaal doet, en aan mensen uitlegt wie je bent en hoe je je voelt, is men over het algemeen oprecht geïnteresseerd. Sterker nog, je krijgt van veel mensen sympathie en begrip.  Enkele malen deelden ze op hun beurt een heel persoonlijk verhaal met mij, een verhaal wat ik nog niet van hun kende ! Heel bijzonder om dat mee te mogen maken.

En dan kom je tot de conclusie dat we allemaal mensen zijn, met gevoelens en emoties en een kleine of grote rugzak. Misschien een open deur, maar toch !

Toen ik enige maanden geleden bij een vriendin op visite was zaten we over van alles en nog wat te praten, ook over gevoelens en emoties. En toen liet zij mij op Internet een video zien over het onderwerp kwetsbaarheid. Deze video sloeg bij mij in als een bom ! Ik heb een groot deel van deze video gezien door een waas van tranen.

Ik besefte toen dat ik, zonder het me te realiseren, al enige tijd bezig was om mezelf heel kwetsbaar op te stellen. In die tijd was ik nl. bezig met mijn publieke “coming-out”

Één voor één nam ik mensen die dicht bij mij stonden of waar ik veel mee te maken had in vertrouwen en vertelde hun van mijn diepe verlangen om vrouw te zijn.

En wat er dan op gang komt is heel bijzonder, over empathie gesproken, dan ervaar je hoeveel empathie mensen echt hebben !

Als je meer wilt weten over de kracht van kwetsbaarheid kijk dan eens naar deze, naar mijn mening, spectaculaire Ted Talk van Brené Brown :

http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability.html

(show transcript -> Dutch voor de ondertiteling)

Wees trots op jezelf, en wees niet bang. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen, en lach naar de wereld, ze lacht terug !

Love ❤

Advertenties

Over petragender

Vrouw, Transvrouw, Transgender, Mens
Dit bericht werd geplaatst in Brené Brown, Gender, Genderdysforie, Geslachtsaanpassing, Hormonen, Kwetsbaarheid, Transgender, Transvrouw en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s