Een transgender persoon de weg kwijt?

In de Trouw van 25 mei stond een mooi artikel over de zoektocht, de twijfels en de verwarring van een transgender persoon.

De subtitel luidde:

‘Selm Wenselaers werd geboren als man, maar voelde zich vrouw. Onderweg van man naar vrouw, raakte hij/zij de weg kwijt. Man of vrouw? Selm wilde eigenlijk niet kiezen. Hoe is het om tussen de twee geslachten te leven?’

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4038993/2015/05/25/Onderweg-van-man-naar-vrouw-raakte-hij-zij-de-weg-kwijt.dhtml

De kern van het verhaal is dat je moet kiezen terwijl je niet wil kiezen, je wil gewoon jezelf zijn net als ieder ander!

Wat is er aan de hand? Ik zal het proberen uit te leggen.

Je geboortegeslacht is volgens de natuurwetten mannelijk of vrouwelijk, meer smaken zijn er niet. Sommige mensen echter voelen zich op een zeker moment in hun leven niet helemaal of helemaal niet thuis in hun lichaam en in hun ‘rol’ als man of vrouw in onze maatschappij.

Wat doe je dan? Hoe sterk is dat ‘gevoel’ Heb je er veel last van, is het draaglijk of ondraaglijk?

Dit gevoel varieert nogal. Bij sommige kinderen is het gevoel al vaak rond hun derde of vierde levensjaar duidelijk. Soms krijg je het gevoel pas duidelijk als je twintig bent, of vijftig of zestig.

Maar dan….wat kun je en wat moet je met je gevoel? Erover praten? Durf je er voor uit te komen?

Probeer je het eens voor te stellen dat je van geslacht wil veranderen, dat heeft enorme gevolgen voor je leven. Hoe gaat je omgeving reageren? Partner, familie, vrienden, collegae….

En dan hormonen? operatie(s)? Wat doet dat met me en wil ik dat eigenlijk wel?

Moet ik als vrouw borsten en een vagina hebben? Of volstaat een paar borsten? Of…?

Ik voel me anders maar moet ik dan ook een hekel aan mijn lichaam hebben?

Héél veel vraagtekens tot dusver. En dat klopt ook met de realiteit. Het is één groot vraagteken!

Is er iets raars met mij aan de hand? Ben ik raar? Hoe moet ik mij voelen en gedragen volgens de gender rollen in onze maatschappij. Kan ik niet gewoon mezelf zijn of moet ik mij conformeren aan die genderrollen en een keuze maken?

Man of vrouw, kies!

Kan ik mij gewoon mens voelen alsjeblieft? Waarom die opgelegde keuze? Omdat de bakker mij correct als meneer of mevrouw wil aanspreken? Omdat je op veel websites het hokje ‘M’ of ‘V’ aan moet kruisen?

Alsjeblieft laat mij! Als ik er zelf uit ben wat ik voel probeer mij dan niet te dwingen om een keuze te maken. Laat mij gewoon zijn wie ik ben alsjeblieft.

Ik heb er veel over nagedacht de afgelopen jaren. En nog steeds denk ik er veel over na en praat er ook met mijn partner over. Wie of wat ben ik ? Hoe moet/mag ik mij gedragen? Ben ik een vrouw met mannelijke trekjes of misschien toch een man die zich gedraagt en presenteert als een vrouw? Of iets anders?

Mijn partner is gewoon gevallen op wie ik als mens ben, gewoon ikke!

Het is goed zo!

 

Lach naar de wereld en de wereld lacht terug

 

❤ Petra

Advertenties

Over petragender

Vrouw, Transvrouw, Transgender, Mens
Dit bericht werd geplaatst in Gender, Genderdysforie, Geslachtsaanpassing, Hormonen, Transgender, Transitie, Transvrouw, Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Een transgender persoon de weg kwijt?

 1. Esther zegt:

  ♡ Just-B

 2. Sandra zegt:

  Het liefst zou ik met mijn mannenstem praten eerlijk gezegd. Dát is wie ik ben. Maar ja… Dat geeft wel gedoe. Ik ben er ook nog niet uit wat nu wel of niet bij me past. Mooi artikel daarover.

 3. Frederique zegt:

  Ik herken zowel wat jij schrijft als wat er in het artikel staat. Ik denk dat het altijd een compromis blijft tussen wat je vanuit jezelf wilt (en echt niet anders kan) en wat je omgeving van je verwacht/eist (en wat ook echt niet anders kan) en daar nog heel veel kleuren tussenin… Het antwoord op de vraag wat er voor jou nodig is en wat er vanuit jouw omgeving kan (lichamelijk, sociaal, kleding, gedrag, etc) kan niet anders dan erg persoonlijke antwoorden opleveren. Daarom is er ook niet één oplossing die voor iedereen goed uitpakt. Ik ben er inmiddels (redelijk) uit en wens iedereen die nog met dit soort vragen leeft veel wijsheid, succes, plezier en opluchting toe.

 4. marlin99 zegt:

  Sterk geschreven. Veel vragen zijn herkenbaar voor mij 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s